Ayurveda

In vogelvlucht

Ayurveda betekent “leer van het leven” en is de traditionele, natuurlijke geneeskunde van India die eeuwen wordt beoefend. Ayurveda is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Ayurveda gebruikt hierbij voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden.

Omdat ieder mens uniek is moet de levenswijze ook uniek zijn en passen bij de persoon. Om gezond te zijn zou je dus bijvoorbeeld voeding tot je nemen die geschikt is voor jouw lichaamstype. Je lichaamsbeweging moet ook specifiek voor jou geschikt zijn. Je lichaamstype bepaalt heel veel: je lichaamsbouw, je persoonlijkheid en zelfs hoe je omgaat met anderen.

De hele schepping, dus ook de mens is gemaakt uit 5 elementen:
– AARDE (botten, tanden en weefsel)
– WATER (bloed, lymphe en andere vloeistoffen bewegen tussen de cellen en bloedvaten)
– VUUR (spijsvertering)
– LUCHT (zuurstof en alle bewegingen binnen het lichaam)
– ETHER (geluid en vibratie)

In de Ayurveda  is iedereen geboren met een bepaalde constitutie of persoonlijkheidstype. Wordt ook wel Dosha genoemd. Dosha betekent: dat wat verandert. Dosha is een dynamische levensenergie die de bovenstaande elementen gebruikt om iets te doen in het lichaam. Hieruit ontstaan 3 basis energieën:

VATA (elementen ruime en lucht):

Vata beheerst de ademhaling, het bewegen van de spieren, het kloppen van het hart en alle bewegingen in spieren, weefsels, en cellen. Vata gaat ook over de gevoelens als nervositeit, angst, onrust en pijn.

De belangrijkste plaats van Vata in het lichaam is de darm, maar ook de heupen, dijen, oren, botten, bekken en huid. Als het lichaam te veel Vata ontwikkeld zal het zich ophopen in die gebieden.

PITTA: (elementen vuur en water):

Pitta zorgt voor de spijsvertering, opname, voeding, lichaamstemperatuur, tint van de huid, intelligentie en begrip. Wat de gevoelens betreft gaat Pitta over boosheid, haat en jaloezie. Pitta in het lichaam: de maag, zweetklieren, bloed, vet, ogen en huid.

KAPHA: (de elementen aarde en water):

Kapha onderhoudt het lichaam en zijn weerstand. Het houdt de gewrichten soepel, geeft de huid vocht, geneest de wonden, geeft kracht en stevigheid, voorziet hart en longen van energie en houdt de immuniteit op peil.

Kapha is aanwezig in de borst, keel, hoofd, holten, neus, mond , maag, gewrichten, plasma en vloeibare afscheiding van het lichaam als slijm. Kapha is ook verantwoordelijk voor gevoelens als hechting, gulzigheid, en afgunst, maar ook voor kalmte, vergeving en liefde.

Je wordt geboren met een basisconstitutie. Door persoonlijke of omgevingsfactoren kan dit uit balans raken. Ayurveda helpt je weer in balans te komen. Er zijn genoeg testjes op internet om erachter te komen welke type je bent. Ik adviseer altijd jouw basisconstitutie en verstoorde dosha’s bij een erkende Ayurvedische therapeut of arts na te laten kijken.

In mijn workshops leer je o.a hoe je de basisbeginselen van Ayurveda kunt toepassen in het dagelijkse leven. Hoe je o.a. kruiden, voeding, dagelijkse routines en andere gemakkelijke aanpassingen kunt doen om in evenwicht te komen.

Data volgen snel

Klik hier voor de Workshops